Historie.

Bliss Kommunikation DK

Et visuelt hjælpemiddel til komminukation.

Hvem var manden bag symbolsystemet?

Charles Bliss er født i 1897 i Østrig-Ungarn nær grænsen til Rusland. Han voksede op i et sprogligt dårligt miljø, hvor 20 forskellige sprog og dialekter var repræsenteret. Dette vanskeliggjorde forståelse mennesker imellem.

Charles Bliss uddannede sig til kemisk ingeniør, og arbejdede som sådan i årene frem til 2. verdenskrig. Da han var jøde, blev han sendt i koncentrationslejr, men det lykkedes ham at flygte. Først bosatte han sig i England – siden i Kina.

 

Charles Bliss boede 6 år i Shanghai og blev her fascineret af det kinesiske tegnsprog.

I årene 1942-1949 udviklede Bliss sit symbolsystem - et system, som havde mulighed for at blive internationalt. Det indeholder et begrænset antal grundsymboler, alle med logisk filosofisk indhold. Ved hjælp af kombinationer kan alle tænkelige ord udbygges til et kommunikationsmiddel, som kan anvendes på forskellige niveauer fra begynderens étordssætninger til fuldstændigt udbyggede grammatiske strukturer.

Charles Bliss tilegnede Blissystemet til den liberale, tolerante del af menneskeheden, idet han troede på, at et globalt skriftsprog ville muliggøre kommunikation og dermed bedre forståelse nationerne imellem. Charles Bliss ønskede med sit Blissystem at skabe

Fred i verden.

Charles brugte megen tid på at udbrede kendskab og forståelse omkring Blissystemet, men trods dette lå kommunikationssystemet nytteløst hen i over 20 år.

Først da en skole for handicappede elever i Canada i slutningen af 1960’erne satte sig for at finde frem til en form for kommunikation med de elever, der var uden funktionel tale, blev Blissystemet kendt og derfra, lidt efter lidt, udbredt til lignende skoler i andre lande. Siden 1977 har Blissystemet været kendt og anvendt i Danmark. I dag er der symbol-brugere i mere end 75 forskellige stater og lande.

 

Charles Bliss’ ønske om, at systemet skulle anvendes globalt, er således ved at gå i opfyldelse – selvom brugere af systemet ikke helt er det klientel, han oprindelig havde udarbejdet det til.